15 Животни, които имат свой хитър начин да се защитят от хищници

РЕКЛАМА

В живота е така уредено, че винаги има някой по-слаб от другите. И в такива случаи слабите трябва да използват цялата си изобретателност и да измислят хитър план, за да се защитят. Например, някои животни са особено добри в намирането на техники за самозащита, които им помагат да избягват коварните хищници. Някой прави това, представяйки се за друг, друг строи цели високи сгради на гърба си, а някой изобщо не трябва да се докосва, защото причинява смъртоносно ухапване.

Като цяло има много начини да се предпазите от лапите на недоброжелатели и всеки от тях е добър по свой начин. Днес решихме да ви запознаем само с малка част от представителите на природния свят, които са готови да се борят за живота си до последно. От Чушка, ви пожелаваме приятно гледане!

РЕКЛАМА

Гъсеница на торбестия молец.

животни защита от хищници

Гъсеницата на торбестия молец се отличава с необичайния си подход към самозащита. Още като се роди, тя започва да изгражда своето убежище от частици листа, кора, клонки и буци пръст, изтъкани с коприна. Тази къща наподобява формата на торба, откъдето идва и името на самото семейство пеперуди.

РЕКЛАМА

Гъсеница на пеперуди от рода Hemeroplanes.

Гъсеница на пеперуди от рода Hemeroplanes

Истински майстори на мимикрията! Тези гъсеници знаят как да изплашат всички наоколо – просто се преструват на змия!

РЕКЛАМА

Гущер броненосец.

Гущер броненосец.

Когато гущерът е уплашен, той взема опашката в устата си и се търкаля на топка. В тази форма гущерът броненосец е защитен от хищници чрез дебели квадратни люспи по гърба и шипове на опашката.


Бодлива костенурка.

Бодлива костенурка.

Бодливите костенурки са безобидни животни, въпреки острите си шипове по ръбовете на черупката и назъбения кил, разположен на билото. Но именно тези издатини помагат на младите индивиди да се защитят от врагове. Тъмнокафявият цвят често им дава възможност да се слеят с падналите листа.


Гъсеница с прякор „Лудия шапкар“.

Гъсеница с прякор "Лудия шапкар".

Защо лудият шапкар? Всичко е просто. Тя прави висока шапка от собствените си стари глави, за да се защити.


Паяк тарантула Celaenia excavata.

Паяк тарантула Celaenia excavata.

„Преструвай се на изпражнения и остани жив“ е мотото на този паяк. След като приеме не съвсем привлекателния вид на изпражненията, паякът не се счита от птиците за възможен източник на храна.


Виетнамска мъхова жаба.

Виетнамска мъхова жаба.

Сливането с околната среда е често спасение за много обитатели на естествения свят. Това важи и за мъховата жаба, която прилича на …мъх.


Бодлив дявол (молох).

Бодлив дявол (молох)

Бодливият дявол се храни предимно с мравки. А плашещите му шипове на гърба и главата му помагат да плаши хищниците.


Малка жаба Куяба.

Малка жаба Cuiaba.

Жабата джудже Куяба има две „фалшиви очи“ на гърба на тялото си. Тя го вдига само когато е в опасност. Така жабата плаши хищниците. Но ако хищникът не бъде подведен от очите-петна и реши да се приближи, тогава жабата може да се възползва от неприятните секрети, които идват от жлезите, разположени на мястото на тези петна.


Златен бръмбар костенурка.

Златен бръмбар костенурка.

Гърът под формата на черупка на костенурка, не само придава любопитна визия на този бръмбар, но и го предпазва добре от недоброжелатели.


Горила

Горила

По-добре е да не ядосвате този звяр и да не се биете с него. Освен свръхчовешка сила, горилите имат изключително опасни ухапвания. Ухапването им е два пъти по-силно от това на лъва.


Кашалот

Кашалот

Самозащитата на кашалота е много необичайна. Те често освобождават облак от червеникаво-кафява течност, която наподобява кръв на цвят, за да избягат от атакуващ хищник.


Морска краставица

Морска краставица

Морските краставици отделят части от червата си, за да възпрат и да се защитят от потенциални хищници като раци и риби. Органите се регенерират за няколко дни от клетките вътре в морската краставица.


Ноктите на коала

животни защита от хищници

Коала и нейният сладък външен вид завладяват сърцата както на възрастни, така и на деца. Но трябва да внимавате, ядосана или уплашена коала може не само да остави дълбоки драскотини с острите си и дълги нокти, но и да ви ухапе много болезнено.


Маргай

Маргай

Маргайят е най-добрият катерач от всички видове диви котки. Той има специално адаптирани нокти и глезенни стави, които му позволяват да завърти глезена си на 180 градуса. Той може да се катери по короната на гората почти като маймуна. Сръчност, упоритост и хитрост са спасението на хищник от по-големите негови роднини.

Детски пазар

📣Сайт за безплатни обяви за нови и използвани детски стоки!

Трябва да се прочете

Детски пазар

📣Сайт за безплатни обяви за нови и използвани детски стоки!

Подобни