10 Илюстрации, показващи как интериорът на дома се е променял през последните 600 години

РЕКЛАМА

Кой не иска да има уютен и красиво обзаведен хол? Това е мястото, където прекарваме по-голямата част от времето си. Мястото, където приемаме гости, където релаксираме след тежък работен ден, където четем, гледаме филми и общуваме. За дизайн се заговорило за първи път в древна Гърция, а с годините става цяло изкуство. Представители на дизайнерския екип „HomeAdvisor“ са създали проект, който показва как интериорът се е променил през последните 600 години.

Със следващите красиви и доста интересни илюстрации, показващи как интериорът на дома се е променял през последните 600 години, от Чушка ви пожелаваме един хубав и успешен ден!

РЕКЛАМА

Ренесанс (1400 – 1600)

Дизайн на стая през Ренесанса(1400 - 1600)

Френският ренесанс бързо се разпространил в цяла Европа. Интериорът от онези години е бил изпълнен с малки, сложни детайли, включвал арабски, турски килими, които били третирани с голямо уважение, а също така се отличавали със симетрия, която внасяла хармония.


Барок (1590 – 1725)

Дизайн на стая по време на Барока (1590 - 1725)

Турските килими излезли от мода през периода на барока, тъй като по-луксозната и изтънчена архитектура изисквала по подходящи неща. Всичко блестяло от злато, под скъпоценното покритие се криела екзотична дървесина. Плотът на масите бил мраморен, а слонова кост била в изобилие.

РЕКЛАМА

Рококо (1700)

Дизайн на стая през периода на Рококо (1700).

Към края на бароковия период стилът Рококо, за кратко измества фокуса върху себе си. Стилът рококо е бил известен само три десетилетия по време на управлението на Луи XV. Той е по-лек, по-изящен и по-свободен от барока. Стилът Рококо позволил на собствениците на жилища да покажат своето богатство и вкус, без да излагат себе си и своето злато.


Неокласицизъм (1780 – 1880)

Дизайн на стая по време на Неокласицизъм (1780 - 1880).

Обърнете внимание на правите линии и логическото, почти математическо оформление на неокласическата всекидневна. Тези принципи на проектиране били разпространени в цяла Европа от хора, учели във Френската академия в Рим. Характерни за Неокласицизма са били колонните форми на камини, лампи и пана. Цветовете били меки и недраматични.

РЕКЛАМА

Изкуства и занаяти (1860 – 1910)

Дизайн на стая по време на периода Изкуства и занаяти (1860 - 1910)

Едно своеобразно движение, възникнало в Англия на базата на механизацията на творчеството и началото на индустриалната ера. Над всичко доминирало дървото, върху което се виждало отпечатъкът от човешката ръка.


Ар Нуво(1890 – 1920)

Дизайн на стая по време на Модернизма (1890 - 1920)

Мебелите и обзавеждането били екстравагантни и модерни, показвайки влиянието на японското изкуство, което европейските занаятчии за пръв път видяли в края на 19 век.


Арт деко (1920 – 1960)

Дизайн на стая по време на периода Арт деко (1920 - 1960)

Ако модернизмът бил постижението на 20-ти век, тогава Арт Деко бил като бляскав празник. Дизайнерите били вдъхновени от геометрията и движението на машинната ера, материалите и символите на древните култури и прераждането на природата. И не се страхували да ги използват всички заедно.


Модернизъм (1880 – 1940)

Дизайн на стая по време на Модернизмът (1880 - 1940)

В модернистичната всекидневна са използвани най-новите материали и технологии. Основните предимства на дизайна на тази ера са удобството, функционалността и достъпността. Красотата е бонус, въпреки че елегантният дизайн е високо ценен.


Постмодернизъм (1978 – до днес)

Дизайн на стая по време Постмодернизмът (1978 - днес) .

В постмодерната всекидневна всяка част има свое значение, което трябва да бъде показано. Например, арките предизвикват класическите идеали за форма, подкопавайки строгата форма със своята оптична илюзия и непочтителна цветова палитра. Значението на килима е по-просто, формата на виниловата плоча добавя рокендрол усещане.


Модерен (1980 – до днес)

Дизайн на стая в Модерен стил (1980 - днес).

Днешният съвременен стил заимства чистите линии на модернизма и ефирното, отворено усещане на модерен дом от средата на века. Гладкият, гол под и чистите стени правят стаята просторна, светла и интересна в същото време.

Детски пазар

📣Сайт за безплатни обяви за нови и използвани детски стоки!

Трябва да се прочете

Детски пазар

📣Сайт за безплатни обяви за нови и използвани детски стоки!

Подобни