Най-редките животни в света

РЕКЛАМА

Запознайте се с едни от най-редките животни в света, които или се срещат само в плен, или са застрашени. За щастие някои от тези привидно изчезнали видове са преоткрити.

Суматрански носорог

РЕКЛАМА
Най-редките животни в света

По последни данни в света има не повече от 100 животни от този древен вид. Основната причина за изчезването на суматранския носорог е човешката дейност: обезлесяването и бракониерството.


Голият охлюв от планината Капутар

РЕКЛАМА
Най-редките животни в света

Гигантски земен охлюв с характерен ярък розов оттенък, който живее в изолирана еко зона на върха на връх Капутар. Този застрашен вид има късмета да се срещне в прохладна мъглива сутрин на надморска височина от около 1500 метра, сред заснежените дървета.


Морска костенурка карета

РЕКЛАМА
Морска костенурка карета

Любител на тропическите води, тя е единственият представител на рода на дългоглавите морски костенурки. Този уязвим вид е включен в Червената книга и е защитен от националните закони в Съединените щати, Кипър, Турция, Италия и Гърция.


Калифорнийски кондор

Най-редките животни в света

Заради красотата и величествения си размах на крилата, птиците се оказват лесна плячка за бракониери, които довеждат този вид до ръба на изчезването. Интересно е да видите почти изчезналите птици от семейство лешояди на монетата от 25 цента на САЩ от 2005 г., емитирана в чест на щата Калифорния.


Айолот

Айолот

Удивителното животно, наподобяващо хибрид на гущер и червей, е изключително рядко. Този мексикански жител обича песъчливи почви и прекарва по-голямата част от живота си в копаене на подземни проходи и дупки.


Проехидна на Атънбъроу

Проехидна на Атънбъроу

Малкият обитател на тропическите гори е известен от един екземпляр, намерен по време на холандското колониално управление и кръстен на британския натуралист и телевизионен оператор Дейвид Атънбъро.


Бушменски заек

Най-редките животни в света

Африканският заек, живеещ в долините на реките, е невероятно бърз и ловък. Способен да скача на височина над един метър, като лесно преодолява всички препятствия по пътя. Броят на животните значително намалява поради постоянния им улов.


Новозеландски прилеп

Новозеландски прилеп

Единственият вид прилепи, който води наземен начин на живот. С преселването на европейци, любители на котки, куници и други животни в Нова Зеландия, популацията на новозеландските прилепи е намаляла с 98%.


Казуар

Най-редките животни в света

Истинският любител на плодовете играе важна роля в разпръскването на семената на растенията. В превод от индонезийски език името му означава „рогата глава“. В крайна сметка главата на казуар се отличава с израстък, подобен на шлем, чиято цел все още не е ясна.


Най-редките животни в света: Индийски гавиал

Индийски гавиал

Тези уникални животни се хранят с риба, така че често умират оплетени в риболовни мрежи. А също и поради липсата на рибни запаси в дълбоки води – типично местообитание за тях. Гариалите често стават жертви на бракониери, тъй като яйцата им се използват за медицински цели, а израстъкът на носа на мъжките се смята за афродизиак.


Флоридска пума

Най-редките животни в света

Причината за изчезването на този жител на Южна Флорида е: пресушаване на блата, спортен лов, отравяне. Не забравяйте за естествените врагове в дивата природа – големи алигатори, атакуващи пуми близо до водни басейни. За щастие учените разработват стратегия за кръстосване на флоридската пума с други подвидове.


Манул

Най-редките животни в света

Най-тромавата дива котка, любител на номадския начин на живот. За да се скрие от опасност, хищникът се крие в камъни и скални клисури. Значителни фактори за смъртта му са: дългите снежни зими и ледовете, намаляването на броя на гризачите, с които се храни хищникът, бракониерството и широкомащабното използване на капани за улов на зайци и лисици.


Сив кит

Най-редките животни в света

Извършва най-дългите сезонни миграции сред бозайниците. Относително казано, за 40 години живот той преплува път, равен на дължината на разстоянието от Земята до Луната и обратно. Бягайки от косатки и акули, китовете плуват близо до брега, в плитки води, и повечето от тях умират. Значителна роля в унищожаването на вида играе интензивният риболов и поглъщането на тежки нефтени фракции от китовете на дъното на резервоарите.


Най-редките животни в света: Далекоизточен леопард

Далекоизточен леопард

Далекоизточните леопарди са на ръба на изчезване. Основната заплаха за тях е човекът, а именно: унищожаването на плячката, с която се хранят леопардите и обезлесяването, в което живеят. Въпреки, че ловът на амурският леопард е забранен, бракониерите са привлечени от търсенето на животински кожи, които могат да се продават за 500 долара за брой, както и от извличането на части от телата им, използвани в ориенталската медицина.


Шлемоносен манакин

Най-редките животни в света

Една от най-редките птици в Бразилия. Основните заплахи за птиците са обезлесяването, изграждането на асфалтови пътища и басейни и засаждането на бананови плантации в местообитанието на тези райски птици.


Тук можете да видите най-сладките малки животни на планетата: Най-сладките бебета животни


Детски пазар

📣Сайт за безплатни обяви за нови и използвани детски стоки!

Трябва да се прочете

Детски пазар

📣Сайт за безплатни обяви за нови и използвани детски стоки!

Подобни