Кои същества живеят най-дълго на Земята?

РЕКЛАМА

Вероятно всеки човек поне веднъж в живота си е мечтал за еликсира на вечната младост и безсмъртието. Разбира се, може да изглежда, че всичко това са само приказки и това може да се случи само в детските книги. Но има организми на тази планета, които могат да докажат обратното: животът поне няколкостотин години е напълно възможен. За всичко обаче трябва да се плати. И те показват това със собствения си пример: ако искате да живеете дълго, живейте опростено.

Днес, от Чушка, ще ви представим няколко същества от нашата планета, които живеят толкова дълго, че им е писнало да празнуват рождения си ден. Приятно гледане!

РЕКЛАМА

Тъмна медена агарика – до 8000 години.

Кои същества живеят най-дълго на Земята

Тази гъба е открита в Националната гора Malheur в Ягодовите планини в източен Орегон, САЩ. Това е най-голямата гъбична колония в света, обхващаща площ от около 9,1 km. кв. Възрастта на този организъм се оценява на около 8000 години, а теглото му може да достигне 35 000 тона.


Кои същества живеят най-дълго на Земята?:Гренландска акула – от 250 до 500 години

Кои същества живеят най-дълго на Земята

Гренландската акула има най-дългата продължителност на живота от всички видове гръбначни (изчислена от 250 до 500 години) и е един от най-големите съществуващи видове акули. Като адаптация към живот на дълбочина, тя има много висока концентрация на триметиламин N-оксид в телесните си тъкани, което кара месото й да стане токсично. И въпреки това хората са се научили да обработват месото му, намалявайки нивото на токсините. Акулата се яде в Исландия като деликатес.

РЕКЛАМА

Кои същества живеят най-дълго на Земята?: Сейшелска гигантска костенурка – 200 години

Сейшелска гигантска костенурка

Смята се, че някои гигантски костенурки Алдабра са на възраст над 200 години, но това е трудно да се провери, тъй като те са склонни да надживеят своите човешки наблюдатели. Но има доказателства, че костенурките от този вид могат да живеят поне до 175 години.


Черни корали – 4000 години

Кои същества живеят най-дълго на Земята

Приблизителната естествена продължителност на живота на колония от черни корали на дълбочина до 200 m е 70 години. Въпреки това през март 2009 г. екземпляри от Leiopathes glaberrima на възраст около 4265 години бяха открити на дълбочина от 300 до 3000 m, което ги прави сред най-старите живи организми на Земята. Изследователите са показали, че продължителността на живота на отделните колонии е от порядъка на хиляди години.

РЕКЛАМА

Шведска ела – 9550 години

Шведска ела

„Старият Тико“ е 9550-годишен норвежки смърч, разположен на планината Фулуфялет в провинция Даларна в Швеция. Старият Тико първоначално е бил известен като „най-старото дърво в света“. Заслужава обаче да се отбележи, че това дърво е клоново. Той е регенерирал нови стволове, клони и корени през хилядолетията, вместо да расте като едно дърво в продължение на векове. Възрастта на дървото е определена чрез радиовъглеродно датиране на генетично съответстващ растителен материал, събран изпод дървото, тъй като дендрохронологията не работи за клонови дървета. Самото стъбло се оценява само на няколкостотин години, но растението е оцеляло много по-дълго чрез процес, известен като наслояване (когато клон докосне земята, от него израства нов корен) или вегетативно клониране (когато стъблото умира, но кореновата система е все още жива, може да поникне ново стъбло).


Мидата Geoduck- 168 години

Кои същества живеят най-дълго на Земята

Geoduck живее в крайбрежните води на източния северен Тихи океан от Аляска до Долна Калифорния. Черупката на мидата има дължина от 15 cm до 20 cm, но изключително дългите сифони правят самата мида много по-дълга: само „шията“ или сифоните могат да бъдат дълги 1 м. Гуидак е най-голямата ровяща се мида в света. Освен това е едно от най-дълголетните животни от всякакъв вид, с типична продължителност на живота от 140 години, като най-старото регистрирано е на 168 години.


Риби Кои – 200+ години

Риби Кои

Съобщава се, че някои риби Кои достигат възраст от 100 до 200 години. Един известен червен кои на име Ханако е бил собственост на няколко души, последният от които е Комей Кошихара. През юли 1974 г. изследване на растежните пръстени на една от люспите на Кои показа, че Ханако е на 226 години. Някои източници дават приетата възраст на този вид като малко над 50 години.


Кои същества живеят най-дълго на Земята?: Антарктическа гъба – 10 000 години

Кои същества живеят най-дълго на Земята

Антарктическата гъба или Anoxycalyx joubini може да бъде на възраст до 10 000 години. Това е една от най-големите възрасти на всички известни животински видове.


Мидата Arctica islandica – 507 години

Кои същества живеят най-дълго на Земята

Динамичните енергийни модели прогнозират, че екстремното дълголетие на Arctica islandica е свързано с по-ниски соматични разходи за поддръжка и ниско ускоряване на стареенето. За популациите в студени райони темпът на растеж вероятно ще се забави още повече – растежът се случва само през лятото. Този бавен начин на живот води до изключителна продължителност на живота, като най-високата регистрирана възраст за мидата е 507 години. Това я прави най-дълголетният неколониален метазоен вид с доказана продължителност на живота.


Гренландски кит – 200-270 години

Гренландски кит

Гренландските китове се считат за най-дълго живеещите бозайници, живеещи над 200 години. През май 2007 г. край бреговете на Аляска беше намерен 15-метров екземпляр с 90-милиметрова пръсната глава на копие на модел, направен между 1879 и 1885 г., така че китът вероятно е бил прободен някъде в този интервал от време и възрастта му към момента на смъртта се оценява на възраст между 115 и 130 години. Вдъхновени от това откритие, учените измериха възрастта на други гренландски китове: един екземпляр се оценява на 211 години. Други гренландски китове се оценяват на възраст между 135 и 172 години. Това откритие показа, че продължителността на живота на гренландския кит е много по-голяма, отколкото се смяташе първоначално. Според изследователи от CSIRO, националната научна агенция на Австралия, секвенирането на генома е показало, че гренландските китове имат максимална продължителност на живота от 268 години.


Тризъба ларея – 11 700 години

Кои същества живеят най-дълго на Земята

Един от представителите на това растение дори получи правилно име – King Clone. Растението представлява пръстеновидна клонова колония от креозотния храст (Larrea tridentata). Смята се за най-стария храстов клонинг в пустинята Мохаве. Продължителността на живота на колонията се оценява на 11 700 години, което я прави един от най-старите живи организми на Земята. Тази колония достига 20 метра в диаметър (среден диаметър – 14 метра).


Кои същества живеят най-дълго на Земята?: Медуза Turritopsis dohrnii – биологично безсмъртна

Кои същества живеят най-дълго на Земята

Повечето видове медузи имат относително фиксирана продължителност на живота, която варира според видовете, варираща от часове до много месеци (дълголетните зрели медузи се размножават всеки ден или нощ; времето също е доста фиксирано и варира според видовете). Медузата Turritopsis dohrnii е единствената известна форма, която е развила способността да се върне към състояние на полип чрез специфичен процес на трансформация, който изисква присъствието на специфични типове клетки. Всъщност тя се преражда според принципа на митичната птица Феникс. Само, че тя реално съществува.


Създания на природата надарени с уникални способности


Детски пазар

📣Сайт за безплатни обяви за нови и използвани детски стоки!

Трябва да се прочете

Детски пазар

📣Сайт за безплатни обяви за нови и използвани детски стоки!

Подобни