Най-страшните летища в целия свят

РЕКЛАМА

Страхувате ли се да летите? Психолозите смятат страха от летене за един от най-трудните психологически проблеми: някои потръпват дори при мисълта да се качат на самолет и да излетят от земята. Понякога този страх се превръща в сериозна пречка за такива хора да се движат свободно по света и да видят много прекрасни далечни страни. Според някои проучвания страхът от летене се изостря, когато става дума за проблеми със сигурността, включително на летището.

Този път от Чушка ще ви разкажем за едни от най-страшните летища в света, в които ужасът се ражда много преди да се качите на самолета. Надяваме се да не се уплашите много и да продължите да летите, защото всяко пътуване е интересно приключение само по себе си.

РЕКЛАМА

Международно летище Уелингтън, Нова Зеландия.

Международно летище Уелингтън, Нова Зеландия.

Кацането на това летище може да бъде много опасно, защото има само една – и то доста къса писта, която също свършва … в морето. Въпреки това тук е много живописно, така че това летище може да се нарече не само едно от най-опасните, но и едно от най-красивите.

Летище Агати, Лакшадуип, Индия.

Летище Агати, Лакшадуип, Индия.

Това летище е заобиколено от всички страни от Индийския океан, което естествено повдига въпроса: какво се случва, ако нещо се обърка по време на кацане или пилотът просто няма достатъчно място да спре? Летището с дължина 1219 м е толкова малко, че изглежда като фрагмент от по-голяма писта, част от която сякаш е потънала в морето. Поради опасностите, които крият късите писти, неведнъж е предлагано тя да бъде разтегната, но засега полетите продължават нормално, т.к. това е единственото летище в Lakshadweep – индийска територия, състояща се от 36 луксозни екзотични острова.

РЕКЛАМА

Международно летище Савана/Хилтън Хед, САЩ.

Международно летище Савана/Хилтън Хед, САЩ.

Разбира се, това не е толкова „опасно“ летище (в сравнение с други в този списък), но има нещо необичайно в него. Ако някога карате такси по писта 10 на това летище, може да видите нещо страховито. Факт е, че на лента 10 са гравирани няколко … гроба. Те са на бившите собственици на земята, върху която сега е летището – последното им желание е било да бъдат погребани тук.

Летище Нарсарсуак, Гренландия.

Летище Нарсарсуак, Гренландия.

Кацането на това естествено красиво и едно от най-отдалечените летища на планетата може да бъде или невероятно изживяване, или най-ужасяващото изживяване – така или иначе, незабравимо. Но за пилотите това без съмнение е кошмар, защото. за да кацнете тук, трябва да летите покрай фиорда в постоянен страх да не попаднете в турбуленция, което се случва дори в привидно спокойни дни.

РЕКЛАМА

Международно летище Кансай, Япония.

Международно летище Кансай, Япония.

Размерите на изкуствения остров Кансай са 4 км дълъг и 2,5 км широк – казват, че дори се вижда от космоса. От инженерна гледна точка местното летище е едно от най-впечатляващите в света, но, за съжаление, честите земетресения, мощните циклони и нестабилното морско дъно правят този шедьовър на инженерството едно от най-опасните летища в света.

Международно летище Don Mueang, Тайланд.

Международно летище Don Mueang, Тайланд.

Това е „измамно“ летище, в което на пръв поглед няма нищо необичайно. Ако обаче се вгледате внимателно, ще забележите доста странно нещо: точно в центъра на две писти някой успя да пъхне… голф игрище с 18 дупки. Това прави това летище не само едно от най-опасните, но и едно от най-странните.

Летище Паро, Бутан.

Летище Паро, Бутан.

Фактът, че само 8 пилота в света са достатъчно квалифицирани да кацнат тук, вече трябва да ви говори много. Но ако това не е достатъчно, сигурно ще ви заинтересува и фактът, че летище Паро се намира на 2,4 км над морското равнище и е заобиколено от остри петхилядници, а пистата е дълга само 1980 м. И накрая, има слухове, че пътниците, които се осмеляват да кацнат на това малко летище в Хималаите, редовно приемат успокоителни, за да приведат нервите си в ред.

Летище Кай Так, Хонконг.

Летище Кай Так, Хонконг.

Много пилоти смятат това място за най-ужасното летище и затова е затворено през 1998 г. Силният страничен вятър и околните планини само усложняват кацането. Нищо чудно, че това летище се нарича „бащата на всички най-ужасни летища“.

Международно летище Бара, Шотландия.

Международно летище Бара, Шотландия.

Това е наистина е най-уникалното летище на планетата, тъй като вместо писта, използва … плаж. Да, прочетохте всичко правилно: на плажа има три писти във формата на триъгълник, които са маркирани с дървени колове в краищата.

Летище Congonhas, Бразилия.

Летище Congonhas, Бразилия.

Най-опасното и в същото време странно нещо за това летище е фактът, че е само на 8 км от центъра на града. Ако често пътувате, трябва да знаете, че най-гъсто населените и най-големите градове в света обикновено изграждат летищата си в покрайнините или дори на няколко километра от границите на града от съображения за сигурност, но очевидно хората в Сао Пауло не са чували за това. В резултат на това всяко кацане на самолет на това летище се превръща в истинско изпитание по отношение на безопасността.

Летище Гисборн, Нова Зеландия.

Летище Гисборн, Нова Зеландия.

Може да звучи като преувеличение, но това е може би едно от най-щурите летища в света. Защо ли? Защото точно през главната писта минават влакове. Да, истински влакове! Диспечерите трябва да координират излитанията и кацанията с пристигането на влаковете. И въпреки че пътят беше затворен наскоро след щетите от урагана, летището все още работи, макар и само с товарни полети от 2001 г. насам.

Летище Тензинг и Хилари, Непал.

Летище Тензинг и Хилари, Непал.

През 2010 г. History Channel нарече това летище най-опасното в света. Намира се на надморска височина от 2900 метра, а пистата му е оградена от висока планина от едната страна и дълбока пропаст от другата. Идеални условия за кацане, нали?

Международно летище Лос Анджелис, САЩ.

Международно летище Лос Анджелис, САЩ.

Летище Лос Анджелис не веднъж е наричано най-опасното в Съединените щати. Той е домакин на „интензивна програма за обучение“ за пилоти, контрольори и оператори на превозни средства относно ситуационни опасности и други аспекти на безопасността на пистата.

Летище Куршевел, Франция.

Летище Куршевел, Франция.

Това е едно от най-опасните летища в света, въпреки факта, че обслужва богатите, които летят да карат ски във Френските Алпи. За да стигнете до едноименния курорт, първо трябва да изпитате спиращо дъха кацане на летището. Пистата е дълга само 518 м, но най-добрата „изненада“ е хълм някъде по средата на пистата.

Международно летище Old Mariscal Sucre, Еквадор.

Международно летище Old Mariscal Sucre, Еквадор.

Това летище беше истински кошмар дори за най-опитните пилоти. Като за начало летището беше на голяма надморска височина, в сърцето на гъсто населената столица на Еквадор, което значително увеличи рисковия фактор. Освен това планинският терен, активните вулкани и долината, която постоянно беше покрита с мъгла, само затрудняваха кацането и излитането на това летище. Но това не е всичко: пистата беше неравна. За щастие летището беше окончателно затворено миналата година и на негово място построено ново.

Международно летище Тонкотин, Хондурас.

Международно летище Тонкотин, Хондурас.

В списъка на History Channel с най-опасните летища в света това беше класирано на второ място и има защо. Пистата му е разположена в долина, заобиколена от планини, а „входът” и „изходът” за самолетите са на едно и също място, което, разбира се, увеличава риска от трагедия. Изненадващо, въпреки това, дори Boeing 757 кацат и излитат от това летище всеки ден.

Летище Гибралтар.

Летище Гибралтар.

На пръв поглед може да изглежда, че летището е съвсем обикновено, но погледнете по-отблизо и ще разберете, че това не е така. Несъмнено най-забележителният факт е, че главната писта минава през централната улица на града. Да, да, всеки път, когато трябва да кацне самолет, колите трябва да спрат и да оставят влака да мине… имаме предвид самолета, разбира се.

Летище Мадейра, Португалия.

Летище Мадейра, Португалия.

Това малко международно летище на красивия остров Мадейра има много къса писта. И това въпреки факта, че през 2003 г. дължината му беше удвоена. Освен това от едната страна го заобикаля океанът, а от другата – планините. Летището се смята за едно от най-опасните в света.

Летище принцеса Юлиана, Сен Мартен.

Летище принцеса Юлиана, Сен Мартен.

За да кацнат на това едно от най-натоварените летища в Карибите, пилотите прелитат над плажа, пресичат оградата, прелитат над пътя и най-накрая кацат.

Ледено летище, Антарктика.

Ледено летище, Антарктика.

Това е една от трите основни писти, използвани за транспортиране на доставки и изследователи до станция Макмърдо в Антарктика. Предназначен е дори за Boeing 757 и тежки товарни самолети. В момента основните опасности на летището са метеорологичните условия, а не местоположението на самото летище.

Международно летище Крал Фахд, Саудитска Арабия.

Международно летище Крал Фахд, Саудитска Арабия.

Това е най-голямото летище в света по площ – простира се на 300 квадратни метра. мили пустиня. Местното летище е толкова огромно, че – вярвате или не – самите пилоти понякога се затрудняват да кажат къде започва и къде свършва, т.к. от голямо разстояние се слива с околната пустиня.

Международно летище Кливланд Хопкис, САЩ.

Международно летище Кливланд Хопкис, САЩ.

Технически няма нищо лошо в местоположението или оформлението на това летище, но то има най-безотговорния персонал в света. Веднъж нощен авиодиспечер беше обвинен, че гледа филм, вместо да управлява самолети. И друг път администраторите се оплакаха, че контрольорите на нощната смяна спят по време на почивките или играят електронни игри, ако графикът на полетите не е много стегнат.

Летище Густав III, Сен Бартелми

Летище Густав III, Сен Бартелми

Това летище има невероятно къса писта, която обикновено приема малки самолети с капацитет не повече от 20 пътници. В основата на склона има ивица, която завършва на плажа. Освен това самолетите представляват опасност още при подхода поради хълмистия терен, а излитането обикновено се извършва почти над главите на почиващите на плажа.

Летище Бамда, Тибет.

Летище Бамда, Тибет.

Тибет се намира в най-високите планини на света – Хималаите, така че не е изненадващо, че летище Бамда е едно от най-високо разположените в света, то се намира на надморска височина от повече от 4000 метра. Най-интересното е, че дължината на пистата е почти 5 км, т.е. това е най-дългата писта в света. Ниското съдържание на кислород на такава надморска височина може да бъде неудобно за новодошлите в района, а също така намалява работата на двигателите на самолета, което прави кацането тук истинско предизвикателство.

Летище на остров Саба.

Летище на остров Саба.

Пътят до този красив карибски остров може да бъде кошмар за вас, т.к. летището е една писта с дължина 396 м. Заобиколена от високи скали, тази къса писта (която вероятно би била чудесно място за състезание по скейтборд) почти свършва в океана. Ясно е, че големи самолети просто няма да могат да кацат тук.

Детски пазар

📣Сайт за безплатни обяви за нови и използвани детски стоки!

Трябва да се прочете

Детски пазар

📣Сайт за безплатни обяви за нови и използвани детски стоки!

Подобни