Най-красивите гари в света

РЕКЛАМА

Извадете фотоапаратите, пристигате на крайната станция. Красиви кули рамкират купола, надвиснал над голяма зала, украсена с мрамор, стъкло и позлата. Не, това не е поредната европейска катедрала, това е Белгийската централна гара, Антверпен. Подобно на него, много от най-красивите гари в света са построени в края на 19 век, по време на златна ера, когато пътуването с влак е нещо ново и интригуващо. Тогава гарите не са били просто транспортни възли, а са били символи на цели империи, архитектурно и инженерно ноу-хау, към които днес се стремят да гледат и тези, които няма да се качат на влак.

И така, от Чушка, днес исккаме да ви представим 10-те най-красиви железопътни гари в света. Приятно гледане!

РЕКЛАМА

Централна гара на Антверпен, Белгия

Централна гара на Антверпен, Белгия

Когато тази разкошна необарокова сграда е завършена през 1905 г., тя е критикувана, че е екстравагантна. В украсата са използвани над 20 различни вида камък и мрамор. Въпреки това, както и да е, трудно е да се устои на тази еклектична луксозна сграда с огромен сводест купол, извисяващ се над нея.

Централна гара на Антверпен, Белгия

Най-красивата гледка към сводестия стъклен таван се открива от оригиналната (запазена след голяма реконструкция) горна платформа.

РЕКЛАМА

Гара Сейнт Панкрас, Лондон

Гара Сейнт Панкрас, Лондон

Неоготическата фасада от червени тухли на гарата събира възторжени отзиви още от откриването й през 1868 г. Това беше последвано от няколко години на запустение и едва през втората половина на 20-ти век станцията получи огромна инвестиция от 800 милиона паунда, за която беше напълно възстановена.

Гара Сейнт Панкрас, Лондон

Така стъкленият му покрив се отърва от огромно количество мръсотия и фрагменти от тухли и повече от 8000 повредени стъкла бяха възстановени. Гарата отново изглежда така, както трябва, една от най-красивите викториански забележителности на Лондон.

РЕКЛАМА

Гара Сиркеджи, Истанбул

Гара Сиркеджи, Истанбул

Построена през 1890 г. като крайна спирка на влака Orient-Express от Париж, тази сграда в стил Ар Нуво в Османски стил е особено привлекателна със своята фасада. Ивици от червена тухла обграждат широкия вход, докато цветните витражи създават пръски цвят в сградата. Въпреки факта, че този главен вход вече не се използва, хората често спират пред него, за да се полюбуват на сградата и може би да уловят случайното изпълнение на дервишите, които кръжат в голямата зала.

Гара Сиркеджи, Истанбул

Цветни витражи на гара Сиркеджи.

ЖП гара Аточа, Мадрид

ЖП гара Аточа, Мадрид

С откриването на новия терминал през 1992 г. местните жители решават да преобразят старата гара с красива тропическа градина от палми, достигаща до висок стъклен покрив и малък басейн с костенурки.

ЖП гара Аточа, Мадрид

По-късно към тях бяха добавени нощен клуб и няколко добри кафенета. Тук не можете да си купите билет за влак – трябва да отидете до новата гара, но за да изчакате влака си, не можете да си представите по-добро място.

Union Station, Лос Анджелис

Union Station, Лос Анджелис

При проектирането на тази сграда баща и син Джон и Доналд Паркинсън са използвали комбинация от испански колониален стил и съвременен арт деко стил. Високият бял колониален таван на гарата напомня за стара Калифорния, докато основната чакалня е луксозно декорирана с боядисано дърво по стените и многоцветни мраморни инкрустации на пода.

Union Station, Лос Анджелис

Освен това в слънчев ден можете да се разходите на открито в двора, заобиколен от грижовни рози и фонтани, украсени с мозайки.

ЖП гара Сао Бенто, Порто, Португалия

ЖП гара Сао Бенто, Порто, Португалия

Външно напомняща за парижката архитектура от 19-ти век, с мансарден покрив и каменна фасада, тази гара е изключително лрасива.

ЖП гара Сао Бенто, Порто, Португалия

Влизайки вътре, едва ли ще успеете да сдържите ентусиазирано възклицание. Стените на голямата основна зала са покрити с 20 000 великолепни, световноизвестни азулежу плочки, които художникът Хорхе Колако е прекарал 11 години от живота си в рисуване. Сините и бели шарки изобразяват историята на корабоплаването.

Гара Чхатрапати Шиваджи, Мумбай, Индия

Гара Чхатрапати Шиваджи, Мумбай, Индия

Британският архитект F.W. Стивънс се съветвал местните занаятчии, за да миксира викторианския нео-готически стил с индийските архитектурни традиции. Сградата е украсена с много сложни елементи, вдъхновени от монголски и индуски дворци, разпръснати из целия континент. Обърнете внимание на символичните детайли на върха на колоните, които ограждат входа: лъвът, който седи на една от тях, символизира Великобритания, а тигърът символизира Индия.

Гара Чхатрапати Шиваджи, Мумбай, Индия

Първоначално кръстена на кралица Виктория, гарата скоро се превърнала във важен културен и исторически символ на Мумбай, както и транспортен център, използван от до три милиона пътници дневно.

Гара Southern Cross, Мелбърн

Гара Southern Cross, Мелбърн

По-рано известна като Spencer Street, тази станция стана известна като Southern Cross след комплексна модернизация през 2005 г. Неговият вълнообразен покрив обхваща цял блок и прилича на плаващо одеяло, кацнало върху Y-образни колони.

Гара Southern Cross, Мелбърн

Формата на покрива също така осигурява вентилация: има специални отвори, през които да излиза застоялият въздух в помещението. В западната част на гарата, освен това, обърнете внимание на цветната стенопис, посветена на историята на транспорта: тя е поставена за първи път през 1978 г., след това е премахната и възстановена отново след реконструкция.

Гара Канадзава, Канадзава, Япония

Гара Канадзава, Канадзава, Япония

Първоначално местните жители бяха донякъде разтревожени от прекалено модерния дизайн на входа на гара Канадзава. Ръчно изработени дървени колони и стъклен купол във формата на чадър сякаш се сблъскаха с традиционната архитектура на стария градски дворец (най-добре запазен по време на войната), в който през 2005 г. се помещава самата гара. Скоро обаче станцията стана толкова популярна сред фотографите и туристите, че дори и сред скептиците, които внезапно видяха красотата на сградата и се влюбиха в нея.

Гара Канадзава, Канадзава, Япония

След като се полюбувате на централния футуристичен вход, заобиколете гарата и отидете до нейния край, където ще намерите фонтан, който показва и часа. Това е Япония.

Гранд Сентрал Търминал, Ню Йорк

Гранд Сентрал Търминал, Ню Йорк

Тази може би най-сниманата във филми гара е построена в началото на 20 век и е пълна с ослепителни архитектурни детайли. Започвайки с гигантски часовник Тифани на една от фасадите и завършвайки с куполен златисто-лазурен таван, изрисуван с астрономически фигури и разпръснати звезди.

Гранд Сентрал Търминал, Ню Йорк

Елате тук рано сутринта, преди гарата да е претъпкана, отпуснете се с коктейл в някой от местните барове или вземете аудио гид, за да откриете някои от по-малко известните декори.

Детски пазар

📣Сайт за безплатни обяви за нови и използвани детски стоки!

Трябва да се прочете

Детски пазар

📣Сайт за безплатни обяви за нови и използвани детски стоки!

Подобни