Интересните неща,които може да направите, ако ходите на остров Кос

РЕКЛАМА

Остров Кос е един от островите на архипелага Додеканезите в Егейско море, втори след Родос по население: тук живеят 30 000 души през зимата, до 100 000 през лятото.В същото време само през 2016 г. 1 милион туристи са посетили градината на Егейско море. От май до октомври сянката тук е +20–35 °C, морето е топло, плажове за всеки вкус: каменисти, с бял, златист и черен вулканичен пясък. За тези, на които им е скучно да лежат край морето – уиндсърф, кайтсърф и гмуркане. Любителите на животните трябва да дойдат на Кос през лятото. Ако имате късмет, на северния бряг ще срещнете огромни морски костенурки карета-карета, на Кос те снасят яйцата си. А на юг – средиземноморски тюлени се пекат на слънце по цял ден. През зимата на Кос вали, морето е бурно, температурата пада до 12–13 °C. Но за радост на многобройните туристи пристигат розови фламинго, а виното и гръцката кухня не липсват през цялата година.

А сега най-важното: седем неща, които трябва да направите на остров Кос.

РЕКЛАМА

Слезте в кратера на вулкана

Остров Кос

Направете еднодневна екскурзия до остров Нисирос. Там ви очаква вулкан.

РЕКЛАМА

Час и половина път и сте там. Билет за ферибота Кос – Нисирос ще струва 17 € (двупосочен). По пътя не се стеснявайте и отидете при капитана. Гръцките капитани са мили, ще ви позволят да хванете огромния волан и ще ви обяснят какво означава всеки лост.

Вулканът Нисирос е един от най-активните огнедишащи гиганти в Европа. За последен път е изригнал преди 700 години и досега се държи спокойно. Най-големият и зрелищен кратер е Стефанос: той постоянно изпуска пара за радост на туристите с фотоапарати. Всеки автобус ще ви отведе до Стефанос.

РЕКЛАМА

Вход за кратера с билети – 3€. И ако трябваше да се изкачите за един час до Везувий, тук е по-лесно: кратерът е отдолу и ще трябва да слезете до него не повече от 10 минути. След като направите няколко стъпки, ще усетите миризмата на сероводород. Не спирай. След минута Стефанос ще ви завладее с красота, а вие ще забравите за аромата.

Стефанос е подобен на повърхността на Луната: бяло-жълта повърхност, редки фумароли. Тук земята е топла. Докоснете с ръка. Пара се вдига от земята – вулканът диша. Да дишаш с него е фантастично.

Изкъпете се в горещите извори

Остров Кос

Термите са ограден с камък басейн на брега. Потокът от горещия извор тук се среща с прохладните води на Егейско море. Подпочвените води са горещи – 49°C, така че само упоритите гръцки пенсионери се държат от тази страна. Те идват на баня с приятелките си, за да подобрят здравето си – с червило и с прически. Туристите остават на този край на „басейна“, който е по-близо до морето – тук е по-хладно. Водата, бликаща от източника, съдържа сероводород, бъдете подготвени за „аромат“.

Десет минути горещи бани – и ще излезете от водата, пълни със сила. И дори ще забравите, че от паркинга тук сте вървели нагоре за 15-20 минути. Но на връщане е добре да пиете лимонада или чаша вино в кафене на плаж с камъчета. Освен това приготвят отлична прясно уловена риба. Не подминавайте.

От град Кос до термина отнема 15 минути с кола, малко повече – с автобус (цена на билета – 1,5 €).

Посрещнете залеза в село Зия

Остров Кос

Село Зия е скрито сред иглолистни гори по склоновете на най-високата планина в Кос, Дикеос. Тук са най-красивите залези на острова. Верандите на околните заведения се изпълват с туристи в късния следобед, първите редове са разграбени. Въпреки това до 16:00 часа все още имате шанс. Отивате да посрещнете залеза, не пропускайте улицата със сувенири. По рафтовете – зехтин, мед, сладко от домати (опитайте, няма да познаете от какво е, прилича малко на слива), конфитюри от смокини, буркани с маркови лилави маслини, сиропи с канела. Има и останки от дървени лъжици и дъски за рязане, керамични съдове от местни занаятчии. Например елегантни бели и сини гръцки къщи с размерите на кибритена кутия се продават за 3 евро.

Това обаче не е единствената причина да сте в Зия. Тук, по склоновете на Дикеос, има красив парк, разходката из който при желание може да отнеме цял ден. Столетните кипариси и евкалиптовите дървета правят въздуха в парка особено вкусен и плътен. Разходката между тях е удоволствие. А ако сте уморени, можете да легнете на някой от хамаците, опънати между дърветата. Хвърляйки главата си назад, помислете за небето и иглолистните върхове, висящи над главата ви.

По пътеките ще те срещнат пауни. Големи птици, никак не стеснителни, те се разхождат тук заедно с туристите. През май, когато пауните имат брачен сезон, мъжките със сигурност ще разперят великолепните си опашки пред вас. Други обитатели на парка са елените и костенурките. Те живеят в просторни заграждения, заобиколени от ниска мрежа и с готовност ще хапнат нещо вкусно от дланта ви (храна за домашни любимци се продава точно там, в парка).

Вие сами няма да забележите как каменните пътеки ще ви отведат до палубата за наблюдение. Връх Дикеос предлага невероятна гледка към целия остров. Инсталираните точно там телескопи ще ви помогнат да разгледате по-добре пейзажа. Не е нужно да плащате за тях. Входът за самия парк струва 3 евро за възрастни и 1,5 евро за деца.

Научете тайните на древногръцкото здраве

Остров Кос

Хипократ, бащата на медицината, е живял на Кос. Той е първият в древна Гърция, който се съмнява, че боговете лекуват болести. Хипократ открива 160 лечебни билки, разработва лекарства и оставя трудове по обща медицина, хранене, хирургия и очни болести. Той също така предложи доктрината за темпераментите и формулира основните принципи на изцелението, включително „не вреди“.

За да отдадат почит към заслугите на легендарния лекар, туристите идват в Асклепион, древногръцки санаториум. Той е служил и като храм, и като гръцка „поликлиника“. В случай на заболяване жителите на Елада правеха приношения на бога на медицината Асклепий и след това отиваха „на рецепцията“ при свещениците. Те водеха символични „диаграми на заболявания“ и записваха процедури. Те се лекуваха с билки, вино, походи и здрав сън.

До Асклепион има малък музей на Хипократ и ботаническа градина към него. Струва си да се отбиете, за да видите древногръцката клизма (направена от пикочен мехур на крава), затоплящи мехлеми (лесно е да се повярва, че животинската мазнина с червен пипер е била чудесна при навяхвания и болки в гърба), гипс, скалпели и операционна маса.

След обиколка на музея, да се разходите из ботаническата градина и да се радвате, че медицината е пристъпила напред, е безценно. Градината се гледа от възрастни гърци с бради и шапки. Ако срещнете, не се колебайте да попитате: „Къде имате розмарин тук (на гръцки dendrolívano)?“ – и поискайте разрешение да отщипнете клон за спомен. Позволен! Огромен храст няма да забележи загубата.

Отидете да плавате в морето

Остров Кос

Разхождайки се из град Кос, ще забележите, че в яхтеното пристанище има няколко пъти повече паркирани яхти, отколкото колите в целия район. Разходката с яхта тук е сравнително достъпно забавление: наемането на яхта за десет души за една седмица и капитан струва около 3000 евро на острова. Разходките под бели платна из островите на Додеканезите са популярно решение за пътешествениците.

На яхта спите в каюти, готвите в кухнята и вечеряте точно там. Всеки ден акостираш на нов остров, а между спирките се наслаждаваш на изумрудената повърхност на водата и слънцето.

За седем дни ще преминете през съседните острови: Псеримос, Патмос, Калимнос, Лерос, Астипалея, Нисирос, Тилос и Сими. Ако имате две седмици, тогава ще имате време да се разходите по вода до Крит и да се върнете обратно през остров Астипалая. От май до октомври в Егейско море духат удобни за ветроходство северни и северозападни ветрове, така че плаването е лесно и спокойно. Ако все още не сте готови за дълго пътуване, организирайте еднодневно пътуване до морето: обиколете Кос, плувайте в чиста вода и си пожелайте нещо на носа на яхтата.

Яздете коне покрай морето

Остров Кос

Кос е мястото, където можете да опитате конна езда. На острова има пет школи по конен спорт. Ако никога не сте сядали на седлото, инструкторът ще води коня за юздата през цялото време на разходката. Остава само да запазите баланса и да се насладите на гледките наоколо. Може да е солено езеро или море, в зависимост от това кое училище изберете. Например училището на Ерика организира конна езда по плажа Мармари, който е известен като един от най-красивите плажове на Кос поради белия си фин пясък.

Конят ще влезе във водата с 30 сантиметра или ще ходи по водата по сух пясък. Зависи от нейното настроение и уиндсърфистите, които, улавяйки вятъра, се плъзгат през вълните. Конете са срамежливи и, виждайки цветни платна, може да откажат да влязат във водата. Във всеки случай удоволствието от карането ще получите колосално. И ако поръчате коне час преди залез слънце, тогава ще бъде още по-силно.

Обиколете острова с велосипед

Остров Кос

Наемането на колело в Кос е добра идея. Велосипеди под наем има навсякъде, има много паркинги (на плажовете, близо до музеи, на градските площади и забележителности), има малко коли по пътищата, шофьорите им са внимателни и услужливи.

Бреговата линия на острова се простира на 100 км, оборудваните велосипедни пътеки отстъпват място на удобни пътеки и пътеки отново. Карайте и вдишайте морския бриз – какво по-хубаво?

Цената за наемане на велосипед за ден е 5 €, за седмица 20–25 €.

Детски пазар

📣Сайт за безплатни обяви за нови и използвани детски стоки!

Трябва да се прочете

Детски пазар

📣Сайт за безплатни обяви за нови и използвани детски стоки!

Подобни