Най-невероятните заливи в света

РЕКЛАМА

От древни времена синята светлина на водата в тъмното е предизвиквала страх и възхищение у хората едновременно. Преди стотици години никой дори не е знаел за такова явление като луминесценцията, така че това осветление е било обвито в много легенди и митове. През 18 век тайната на светещата вода най-накрая е разкрита. Оказало се, че много морски обитатели имат способността да светят в тъмното…

От Чушка ,сме подготвили една колекция от снимки на най-невероятните заливи в света. Приятно гледане!

РЕКЛАМА

Light Lagoon, Трелони, Ямайка

Най-невероятните заливи в света: Light Lagoon, Трелони, Ямайка

Веднага след като посетите музея на Боб Марли и фабриката за ром, определено трябва да се отправите към окръг Трелони в Ямайка. Като това трябва да се направи задължително през нощта – когато целият плаж е осветен от светещ планктон.


Vaadhoo, Малдиви

Най-невероятните заливи в света Vaadhoo, Малдиви

Във водите близо до острова живеят едноклетъчни динофлагелати. Механичните сили на вълните предизвикват в тях електрически импулс, който задейства биолуминесцентна реакция, в резултат на която през нощта водата излъчва синкава светлина.

РЕКЛАМА

Мацзу, Китай

Мацзу, Китай

През това място не минава туристически маршрут. Въпреки това, по време на пътуване до Китай си струва да спрете тук, за да се насладите на невероятните нощни пейзажи на брега след залез слънце, които са подчертани от едноклетъчни организми.


Ла Паргуера, Лахас, Пуерто Рико

Най-невероятните заливи в света

В Пуерто Рико има три биолуминесцентни залива. Един от тях е La Parguera. Най-доброто време за посещение е през сезона на размножаване на планктона, когато всичко става синьо.

РЕКЛАМА

Най-невероятните заливи в света: Заливът на комарите, Виекес, Пуерто Рико

Заливът на комарите, Виекес, Пуерто Рико

Това е най-популярното място в Пуерто Рико, където хората идват да видят светенето на планктона. Местният планктон се счита за най-ярък. До залива обикновено се стига с каяк.


Лагуна Гранде, Фахардо, Пуерто Рико

Най-невероятните заливи в света

Това е третият залив в Пуерто Рико, който е осветен с неонова светлина. Намира се в североизточната част на страната.


Gippsland Lakes, Виктория, Австралия

Най-невероятните заливи в света

Освен с живописните пейзажи, комплексът от езера, блата и лагуни в източната част на Виктория е известен със своята биолуминесценция. Под въздействието на механични и химични стимули, организмите Noctiluca scintillans, които живеят тук в големи количества, „включват“ синьо осветление през нощта.


Карлсбад, Калифорния, САЩ

Най-невероятните заливи в света

Неонови сини вълни могат да се видят и край плажовете на Калифорния. В определен период фитопланктонът се натрупва близо до брега. Когато вълните се разбиват в брега, се образува сияние.


Морско пристанище Зеебрюге, Белгия

Морско пристанище Зеебрюге, Белгия

Пристанището на Зеебрюге също може да се похвали с допълнително осветление. През нощта планктонът оцветява водата в синьо.


Източнофризийски острови, Германия

Най-невероятните заливи в света

През нощта водата близо до бреговете на източнофризийските острови блести със синьо-зелена светлина, излъчвана от светещ планктон.


Тук можете да видите едни от най-екзотичните места в света: Най-екзотичните места в света


Детски пазар

📣Сайт за безплатни обяви за нови и използвани детски стоки!

Трябва да се прочете

Детски пазар

📣Сайт за безплатни обяви за нови и използвани детски стоки!

Подобни