Ако ноктите ви се чупят, може да ви липсва това хранително вещество

РЕКЛАМА

ЕКСПЕРТИТЕ КАЗВАТ, ЧЕ ПРОМЯНАТА В ДИЕТАТА ВИ МОЖЕ ДА ОБЪРНЕ НЕЩАТА.

нокти

Всички искаме силни и здрави нокти. Но когато се намесят чупливост, сухота и начупване, придобиването им може да бъде по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Чупливите нокти могат да бъдат причинени от различни неща, включително възраст, лоша диета и дори прекаляване с процедурите в салона за нокти. Понякога знаете точно какво е довело до травмата на ноктите ви (например, ако сте на третия си пореден маникюр с гел, това вероятно е виновникът). Друг път причината е по-неуловима. Ако вашият случай е такъв, това може да сигнализира за дефицит на хранителни вещества. Прочетете, за да откриете хранителното вещество, което може да ви липсва, което може да доведе до чупливи нокти.


Чупливите нокти могат да сигнализират за дефицит на желязо.

РЕКЛАМА
нокти

Една често срещана медицинска причина за склонни към счупване нокти е желязодефицитната анемия. Това може да се случи, ако има липса на желязо в нечия диета, невъзможност за усвояване на желязо, загуба на кръв или дори бременност. „Желязото помага на хемоглобина във вашите червени кръвни клетки да пренася кислород“, казва д-р Димитър Маринов, диетолог, специалист по хранене и диететика. „Когато развиете дефицит на желязо, капацитетът на вашите червени кръвни клетки да пренасят кислород е намален, което води до намалено доставяне на кислород до ноктите и развитие на чупливи и извити нокти.“
Има няколко симптома, свързани с ноктите, за които трябва да внимавате, ако смятате, че може да имате желязодефицитна анемия. Първият е сухи, чупливи нокти, които изглеждат нацепени или имат вертикални ръбове, казва Неля Лобкова, DPM, сертифициран подиатър в Ню Йорк. Друго е състояние, наречено койлонихия – или „нокти на лъжица“ – което може да доведе до плоски или вдлъбнати нокти. Някои пациенти с койлонихия отбелязват, че техните вдлъбнати нокти дори могат да задържат капка вода. Ако някой от тези симптоми ви звучи познато, потърсете другите признаци на желязодефицитна анемия. Това са задух, бледа кожа, мускулна слабост, сърдечни аритмии, световъртеж, студени ръце и крака, казва Маринов.


Недостигът на витамин B също може да причини чупливи нокти.

РЕКЛАМА
нокти

Има няколко дефицита на витамин B, които могат да доведат до чупливи нокти, но най-често срещаният е свързан с витамин B12. Дефицитът на витамин B12 може също да доведе до анемия, причинявайки чупливост по същата причина като желязодефицитната анемия: намалени нива на кислород в ноктите. Напредналият дефицит на витамин B12 може също да доведе до състояние, наречено меланонихия. Това е, когато ноктите стават сини или черни с вълнообразни, надлъжни тъмни ивици и кафеникава пигментация, казва Маринов. Други симптоми на дефицит на витамин B12 са анемия, възпаление на езика, задух, бледа кожа, мускулна слабост, сърдечни аритмии, световъртеж, студени ръце и крака, казва Маринов.


Промяната на вашата диета може да помогне.

РЕКЛАМА
Плодове

За щастие дефицитът на желязо и витамин B12 не е постоянен и често може да бъде коригиран с няколко промени в диетата ви. Според Healthline, ако имате желязодефицитна анемия, ще искате да увеличите консумацията си на храни, богати на желязо, като месо, риба, птици, боб и леща. Богатите на витамин С храни – като цитрусови плодове и кръстоцветни зеленчуци – могат да помогнат на тялото ви да абсорбира това желязо и да го използва по-лесно.

Ако имате дефицит на витамин B12, ще искате да ядете повече храни, които съдържат хранителните вещества, за да възстановите нивата на тялото си. Според WebMD, те включват говеждо, черен дроб, пиле, риба, миди и яйца. Както при дефицит на желязо, така и при дефицит на витамин В12, Вашият лекар може да предпише допълнителни добавки, за да помогне на тялото Ви да получи хранителните вещества, от които се нуждае.


Посетете лекар, ако се притеснявате за проблеми с ноктите.

Посетете лекар, ако се притеснявате за проблеми с ноктите.

Ако се притеснявате за ноктите си – или смятате, че може да имате дефицит на хранителни вещества по някаква друга причина – важно е незабавно да посетите Вашия лекар. Медицински специалист ще може да ги оцени, да разгледа вашата лична здравна история и да проведе подходящите тестове, необходими за получаване на пълна картина на ситуацията. Оттам те ще могат да диагностицират всички хранителни дефицити или състояния, които биха могли да ги имитират, и да предпишат подходящите добавки или диетични препоръки.

Детски пазар

📣Сайт за безплатни обяви за нови и използвани детски стоки!

Трябва да се прочете

Детски пазар

📣Сайт за безплатни обяви за нови и използвани детски стоки!

Подобни