От какво се прави уиски, коняк, текила и други напитки

РЕКЛАМА

Много хора знаят, че бирата е смес от вода, хмел, мая и ечемичен малц. Понякога към тях се добавят различни аромати, които могат да варират в зависимост от вида бира, но основната рецепта остава същата. Но съставът на уискито, текилата или, например, коняка не е известен на всички.

Какво ще стане, ако тези напитки дори могат да се приготвят сами?

РЕКЛАМА

И така: От какво се прави уиски, коняк, текила, саке и други силни алкохолни напитки

От какво се прави уиски, коняк, текила и други напитки

Коняк

Автентичният коняк се произвежда във Франция, като се използват само определени сортове грозде, главно Trebbiano или Folle blanche. Технологията на производство и конякът, както и самата дума „коняк“, е регулирана и строго защитена. Следователно можем да кажем, че този вид алкохол е изключително френска напитка.

От какво се прави уиски, коняк, текила и други напитки

Уиски

Тази напитка се прави от различни видове ечемик, ръж или пшеница. При производството се използват процеси на ферментация, малцуване и дестилация. Но един от ключовите моменти е отлежаването на напитката в дъбови бъчви. Например, определен вид уиски отлежава във винени бъчви, така че алкохолът да придобие характерен нюанс на вкус. Има разновидности и смесено стареене: уискито отлежава в две различни бъчви, след което се смесва или първо се съхранява в една бъчва, а през последните три години – се излива в друга.

РЕКЛАМА
От какво се прави уиски, коняк, текила и други напитки

Има два основни вида уиски: ирландско и шотландско. Шотландското се отличава с факта, че за приготвянето му малцът се суши, като се използва торф като гориво – така напитката придобива специален, опушен вкус. Малцът за ирландското уиски просто се суши в пещи, така че това уиски е по-меко.


Текила

Ако можете да опитате да направите уиски у дома, то с текила ще срещнете трудности. Макар и само защото е направена от сок от синьо агаве, което можете да намерите само на територията на 5 мексикански щата. Качествената текила съдържа приблизително 50% алкохол, получен от това екзотичното растение, всичко останало е алкохол, извлечен от други суровини, като захарна тръстика или царевица. За да се направи текила от синьо агаве, тя трябва да премине през всички етапи на подготовка от смилане и печене до ферментация и дестилация.

РЕКЛАМА
текила

Има и подобна напитка, наречена мескал. Разликата от текилата е, че мескал може да се прави от различни видове агаве. Истинската, висококачествена текила трябва да е 100% синьо агаве. Обикновено върху бутилката се посочва: „100% синя агава“ или „100% агава“.


От какво се прави уиски, коняк, текила, саке и други силни алкохолни напитки

Абсент

Алкохолното съдържание на абсента е най-малко 70%, което го прави една от най-силните алкохолни напитки в света. Основната съставка на „зеленият дракон“ обаче е екстракт от горчив пелин. Етеричните масла от това растение съдържат голямо количество туйон, вещество със силно халюциногенно действие.

От какво се прави уиски, коняк, текила и други напитки

Именно заради него абсентът е забранен в много страни. Въпреки че съвременната напитка се приготвя по такъв начин, че в нея остават само незначителни следи от този токсичен компонент.


Самбука

Самбуката е прозрачна (рядко червена или с друг цвят) сладка течност със специфичен „лечебен“ аромат. Напитката се приготвя от екстракт от горски плодове, захар, цветове от бъз и различни видове анасон. Като цяло би било добра лечебна тинктура, ако не е алкохолът в състава и (38-42%).

От какво се прави уиски, коняк, текила и други напитки

Трябва да се отбележи, че има около десет различни начина за пиене на тази напитка. Най-разпространените са: традиционна италианска, когато самбуката се сервира с няколко зърна кафе и по-модерна, когато ликьорът се подпалва и алкохолните пари се вдишват през сламка.


Маотай

Маотай е силна алкохолна напитка, произхождаща от Китай, която носи името на едноименния град в провинция Гуейджоу. Това е мястото, където се произвежда от Kweichow Moutai. Напитката се появява за първи път в Китай в началото на 18 век. По времето на Мао Цзедун тази алкохолна напитка започва да се сервира на всички официални приеми.

От какво се прави уиски, коняк, текила и други напитки

Маотай се приготвя от сорго, зърнено растение, което е широко разпространено в Китай. Понякога към него се добавя пшеница. След това всичко това преминава през процеса на ферментация, дестилация и отлежаване за минимум 3 години. Силата на готовия алкохол е 35-53%.


Саке

Алкохолната напитка от Япония се нарича „nihonshu“, но е по-известна по света като саке. Традиционната японска напитка се прави чрез ферментация на ориз и задушен оризов малц. Саке често се нарича „оризова водка“, но това е фундаментално погрешно. Факт е, че обикновената дестилация се използва за производството на водка, докато сакето се приготвя чрез пастьоризация.

Саке

Сакето често се нарича и „оризово вино“, но това е погрешно! Технологията за производство на вино включва ферментация, докато сакето се приготвя чрез пастьоризация. Всичко това го прави напълно уникална напитка, която трудно може да се причисли към която и да е група алкохол.

Детски пазар

📣Сайт за безплатни обяви за нови и използвани детски стоки!

Трябва да се прочете

Детски пазар

📣Сайт за безплатни обяви за нови и използвани детски стоки!

Подобни