Известни ястия и десерти кръстени на реални хора

РЕКЛАМА

Представете си, че сте готвач и наскоро сте измислили ново вкусно ястие. Сега имате още една задача – да го назовете. Основната трудност се състои в това, че името трябва не само да отразява концепцията на новите екстри, но и да бъде запомнящо се. И как може да се постигне това? Много готвачи прибягват до печелившия трик да кръщават ястията на известни личности, кралски особи и артисти. Някои не са срамежливи и дават собствени имена на кулинарни шедьоври.

Днес, от Чушка, ви каним ви да се потопите за кратко в света на кулинарията и да разберете чии имена носят ястията, които много от вас вероятно са опитвали.

РЕКЛАМА

Франц Сахер – торта Сахер

торта Сахер

Тортата наследява името на своя създател Франц Сахер. Има легенда, че сладкарят измислил рецептата за безупречната шоколадова торта, когато бил едва на 16 години. Един ден принц Венцел фон Метерних инструктира младия Сахер да донесе необичайна торта на масата. Франц използва всичките си умения и въображение, за да създаде нова рецепта. Експериментът се оказва толкова успешен, че десертът става популярен в много страни по света и остава такъв и до днес.


Люсиен Оливие – Салата „Оливие“(известна у нас като руска салата)

Известни ястия и десерти кръстени на реални хора

Салатата Оливие е изобретена през 1860 г. от основателя на московския ресторант Ермитаж, френски готвач от руски произход Люсиен Оливие. Истинската рецепта за салатата все още е загадка, въпреки факта, че основните съставки са известни. Това беше причината за появата на много легенди, свързани със самото ястие и неговия създател.

РЕКЛАМА

Известни ястия кръстени на реални хора: Виторе Карпачо – Месно ястие „Карпачо“

Месно ястие "Карпачо"

За първи път карпачо е приготвено в средата на миналия век. Това е ястие, състоящо се от тънки филийки говеждо месо, домати и пармезан. Италианският ресторантьор го е кръстил на известния ренесансов художник Виторе Карпачо, чиито картини са доминирани от червени нюанси.


Джон Монтагю, 4-ти граф на Сандвич – „Сандвич“

Джон Монтагю, 4-ти граф на Сандвич - "Сандвич"

Монтагю много обичаше храната и бриджа. Повече от всичко обожаваше хляб с говеждо печено. Един ден по време на друга игра той нареди на готвача да сложи месото между две филийки хляб. Според графа подобен подход би позволил да не си цапа ръцете и съответно картите. Смята се, че това се е случило около 1762 г.

РЕКЛАМА

Балерина Анна Павлова – Десерт „Павлова“

Десерт "Павлова"

Яркият и деликатен десерт получил името си в чест на легендарната балерина Анна Павлова. Изобретен е от готвача Алберт Сакс. Един ден той видял изпълнението на балерина и бил толкова впечатлен, че решил да увековечи красотата й по някакъв начин с помощта на кулинарията.


Известни ястия кръстени на реални хора: Маргарита Савойска – Пица „Маргарита“

Пица "Маргарита"

Има легенда, според която Маргарита Савойска, намираща се в лятната си резиденция близо до Неапол, пожелала да опита истинска неаполитанска пица (в онези дни тя се смятала за ястие на бедните). Собственикът на пицарията Рафаело Еспозито подарил на кралицата две традиционни пици и една авторска. Авторската версия Маргарита хареса най-много. Пицата била направена в цветовете на националния флаг на Италия. Включвала червени домати, моцарела и босилек. Впоследствие Еспозито кръщава пицата си „Маргарита“ в чест на кралицата.


Поетът Фридрих Шилер – Десерт „Къдриците на Шилер“

Известни ястия и десерти кръстени на реални хора

Кой би предположил, че познатите фунийки от бутер тесто с крем са кръстени на поета Фридрих Шилер. Творецът бил известен не само със своите стихове, но и с безупречни големи къдрици. Те толкова много вдъхновили немските кулинарни специалисти, че нямало как да не направят ястие, което би било подобно на тях.


Граф Александър Григориевич Строганов – Ястие „Бийф Строганов“

Известни ястия и десерти кръстени на реални хора

Ястието е кръстено на граф Александър Григориевич Строганов. Изобретен е от един от готвачите на графа, който успешно съчетава френската и руската кухня, в резултат на което се ражда един от най-вкусните кулинарни шедьоври.


Известни ястия кръстени на реални хора: Ресторантьор Цезар Кардини – салата „Цезар“

Известни ястия и десерти кръстени на реални хора

Някои погрешно вярват, че популярната салата от зеленчуци и препечен хляб е кръстена на древния римски владетел Юлий Цезар. Всъщност ястието е наследило името на своя създател, мексиканския ресторантьор Цезар Кардини. Той го измислил в Тихуана през 1924 г.


Пол III Антал Естерхази, принц на Галанте –Светът дължи появата на този десерт на сладкарите от Будапеща, които по този начин изразиха уважението си към принц Пал III Антон Естерхази де Галант, унгарски принц и дипломат.

Известни ястия и десерти кръстени на реални хора

Светът дължи появата на този десерт на сладкарите от Будапеща, които по този начин изразили уважението си към принц Пол III Антон Естерхази де Галант, унгарски принц и дипломат.


Известни ястия кръстени на реални хора: Австралийската певица Нели Мелба – Десерт „Праскова Мелба“

Известни ястия и десерти кръстени на реални хора

Френският кулинарен специалист Огюст Ескофие измислил невероятен десерт от праскова, сладолед и малиново пюре в чест на известната оперна дива Нели Мелба. Кулинарният шедьовър се смята за един от най-популярните в света.


Шарлот от Мекленбург-Щрелиц – Пай „Шарлот с ябълки“(Ябълков пай)

Известни ястия и десерти кръстени на реални хора

Кралица Шарлот притежава рецептата за сладък десерт от ябълки, изпечени в тесто. Десертът придобил популярност в много страни по света.


15 необичайни десерта, които отново ще забавят плановете ви за отслабване


Детски пазар

📣Сайт за безплатни обяви за нови и използвани детски стоки!

Трябва да се прочете

Детски пазар

📣Сайт за безплатни обяви за нови и използвани детски стоки!

Подобни